Werkwijze
De groepsverdeling
De groepen van basisschool de Aquamarijn zijn verdeeld over drie bouwen: de onderbouw, middenbouw en bovenbouw. Wij hebben een voorkeur voor homogene groepen. Met deze enkelvoudige groepen kunnen wij ons onderwijs effectiever neerzetten. De groepen voor het schooljaar 2022-2023 zijn als volgt verdeeld:
Onderbouw:
Groep 1A
Groep 1B
Groep 2A
Groep 2B
Middenbouw:
Groep 3,
Groep 4A,
Groep 4B,
Groep 5.
Bovenbouw:
Groep 6A,
Groep 6B,
Groep 7/8.
Thematisch werken
Van baby’s tot kleuters werken wij op Kindcentrum Aquamarijn met dezelfde thema’s. Een aantal weken staat er een thema centraal dat aansluit bij de leefwereld van kinderen en aansluit op het aanvankelijk leesproces. We gebruiken hiervoor verschillende bronnen om het bovenstaande te realiseren. In het hele Kindcentrum Aquamarijn - opvang en onderwijs- staat altijd een thema centraal
dat betrekking heeft op de natuur, wereldoriëntatie, techniek, gezondheid of burgerschap.
Opbrengstgericht werken (OGW)
Op de basisschool werken wij opbrengstgericht. Hierbij werken wij bewust, cyclisch en systematisch met als doel de grootst mogelijke opbrengst te genereren; we willen alles uit de leerling halen. Die opbrengsten hebben betrekking op leerprestaties, de sociaal-emotionele resultaten, de tevredenheid van ouders en leerlingen en het vervolgonderwijs. Om ons onderwijs zo doelgericht en effectief mogelijk vorm te geven, werken wij onder andere met blokplannen.
Didactiek
Op de Aquamarijn worden de lessen gegeven volgens het EDI-model. De leerkracht speelt hierbij een sleutelrol; de leerkracht doet er toe. De instructies hebben een vaste structuur, waarbij er aandacht is voor alle leerlingen. De instructie wordt gedifferentieerd aangeboden op drie niveaus. Het voor-koor-door principe en het denken-delen-uitwisselen speelt een belangrijke rol tijdens de instructies. Wij maken graag gebruik van de coöperatieve werkvormen.
Portfolio
Op Kindcentrum Aquamarijn werken we met portfolio’s. Het portfolio geeft leerlingen, ouders en medewerkers inzicht in de ontwikkeling die de leerling doormaakt. Het is bovendien een mooi instrument om leerlingen te laten reflecteren op hun eigen ontwikkeling: Wat heb ik geleerd? Wat wil ik nu gaan leren? Waar ben ik trots op?
Voor jonge leerlingen bestaat het portfolio uit een meer beschrijvend gedeelte. In de groepen 2 -3 - 4 mogen leerlingen een werkje kiezen waar ze trots op zijn en daar wat over vertellen. Het portfolio laat zien welk werk de leerlingen hebben uitgekozen. Na groep 4 mag de map mee naar huis.
In de groepen 5 t/m 8 gebruiken we de map van topondernemers. Er zitten werkstukken in waar leerlingen trots op zijn.
De leerling is eigenaar van zijn eigen portfolio. Er is ook steeds meer ruimte voor eigen inbreng van de leerling. Ouders mogen het portfolio van hun kind altijd inzien.