Werkwijze en pedagogische visie
Visie
Op het Activiteitenplein proberen we alle kinderen gelijke kansen te geven en dat iedereen kan meedoen, zowel van school als uit de wijk. We bieden een veilige plek in een vertrouwde omgeving. Hier kunnen kinderen hun eigen (spel) mogelijkheden en (talent)ontwikkelingen ontdekken en ontplooien. Dit gebeurt volgens de principes van positief opvoeden waarbij ouderbetrokkenheid wordt gestimuleerd. Op die manier werken we samen met de wijk aan cohesie en inclusie in/van de wijk.
Op het Activiteitenplein werken we vanuit een aantal principes, geformuleerd vanuit het pedagogische klimaat:
- Acceptatie en positieve benadering
- Samenwerking stimuleren
- Alle kinderen voelen zich welkom
- Ruimte voor eigenheid en diversiteit
- Respect en waardering voor elkaar
- Ruimte voor zelfontplooiing en ontwikkeling
- Structuur, duidelijkheid en grenzen stellen
- Tijd, aandacht, luisteren en betrokkenheid
- Ontspanning en plezier bieden
- Zelfstandigheid bevorderen
- Meningen van kinderen tellen, zij zijn medeverantwoordelijk
Doelen
Wij werken aan talent- en spelontwikkeling, bevorderen van actieve participatie in de samenleving en ouderbetrokkenheid. Het Activiteitenplein draagt bij aan de cognitieve, sociaal emotionele en motorische ontwikkeling van de kinderen.
Talentontwikkeling
Met onze insteek hopen wij om de ervaringen en ontwikkeling van het kind te verbreden en hen de gelegenheid te geven om hun (verborgen) talenten te ontdekken en te ontplooien. Plezier maken staat voorop.
Actieve participatie in de samenleving
Wij vinden het belangrijk dat kinderen normen en waarden van de maatschappij eigen maken. Door kinderen te leren wat wel en wat niet mag en kennis te laten maken met ook ongeschreven (gedrags)regels stel je kinderen in de gelegenheid zich te ontwikkelen tot personen die goed functioneren in de samenleving. Ontwikkeling van sociale competenties zoals goed kunnen communiceren, samenwerken, anderen helpen, conflicten voorkomen en oplossen willen wij middels ons aanbod stimuleren. Dit doen we door een veilige en pedagogisch verantwoorde leer- , speel- en werkomgeving te bieden.
Ouderbetrokkenheid
Het Activiteitenplein nodigt ook ouders uit om actief te participeren; meebeleven, meedoen, meedenken en meebeslissen. Ook proberen de medewerkers bij het vormen van het aanbod rekening te houden met de wensen en behoeftes van de ouders. Dit gebeurt op een laagdrempelige manier en kan verschillend worden ingevuld. Ouders worden actief betrokken door ze informatie te geven over hun kind waardoor er een aanspreekcultuur ontstaat en ouders zich verbonden voelen. Hierdoor vervult een ouder sneller een actieve rol (als vrijwilliger) op het AP. Dit komt ten goede aan de ontwikkeling van het eigen kind, maar ook relaties tussen ouders onderling veranderen en worden versterkt. Tenslotte wordt zo ook gewerkt aan de talentontwikkeling van de ouder en/of de vrijwilliger uit de wijk.
Methodiek
De vijf basisprincipes voor positief opvoeden zijn:
1. Kinderen een veilige en stimulerende omgeving bieden
2. Kinderen laten leren door positieve ondersteuning
3. Aansprekende discipline hanteren
4. Realistische verwachtingen hebben van het kind
5. Als ouder goed voor jezelf zorgen
Het Levensecht Leren
Door middel van Levensecht Leren wordt het cognitieve leerproces van kinderen heel bewust ondersteund door middel van praktijk- en ervaringsgericht onderwijs. Dit stelt kinderen in staat om het geleerde te relateren aan hun eigen dagelijks leven en dat van anderen.
De medewerkers werken samen met de kinderen aan:
- levensechte oriëntatie en ontmoeting
- ontwikkeling van competenties
- maatschappelijke participatie
De kinderen leren in concrete handelingssituaties, met reflectie, eigen inbreng en invloed. De Activiteitenplein-coördinator kiest (samen met de Brede School/(I)KC) de thema’s, waarbij kinderen kunnen leren binnen betekenisvolle en uitdagende levensechte situaties in hun eigen buurt.
21ste eeuwse vaardigheden
Met het Levensecht Leren wordt gewerkt aan 21ste eeuwse vaardigheden:
- Kritisch denken
- Creatief denken
- Probleem oplossen
- Computational thinking (het leren denken op een logische manier)
- Informatievaardigheden
- ICT-basisvaardigheden
- Mediawijsheid
- Communiceren
- Samenwerken
- Sociale en culturele vaardigheden (burgerschap)
Vreedzame School
Ook op Activiteitenplein Aquamarijn wordt gewerkt met de methodiek Vreedzame School. Wij geven geen lessen hierin, maar sluiten daar waar we kunnen aan bij elk blok. Dit doen wij bijvoorbeeld door dezelfde woordenschat te gebruiken als de kinderen en leerkrachten op school, door elkaar opstekers te geven, door samen met de kinderen afspraken te maken en de kinderen zelf zoveel mogelijk taken te laten uitvoeren. Ook benadrukken we positief gedrag en spreken we onze verwachtingen zo duidelijk mogelijk uit. Verder werken wij, net als de school, met de OEPS procedure. Voor verdere uitleg klik hier.